Afzan Valley

perbezaan ipad cellular dan wifi

Perbezaan iPad WiFi dan Cellular

Pinterest Hidden Image

Beza iPad WiFi dan Cellular

iPad ni memang popular sebab boleh guna untuk internet, tengok video, main game, dan macam-macam lagi. Ada dua jenis iPad yang ada, iPad WiFi dan Cellular. Dalam artikel ni, kita akan tengok beza antara dua-dua jenis iPad ni.

Sambungan

– iPad WiFi: iPad WiFi hanya boleh connect internet melalui WiFi. Kena ada WiFi yang ada untuk boleh surf internet dan guna aplikasi online.
iPad Cellular: iPad Cellular, selain WiFi, boleh connect internet melalui data selular. Macam phone pintar, boleh guna data selular untuk connect tanpa kena bergantung pada WiFi.

Internet

– iPad WiFi: Dalam iPad WiFi, kena ada WiFi dalam jarak yang betul baru boleh connect internet. Kalau takde WiFi, susah sikit nak surf internet.
– iPad Cellular: iPad Cellular boleh connect internet di mana-mana selagi ada coverage rangkaian selular yang cukup. Boleh surf internet dan guna aplikasi online di luar rumah tanpa kena cari WiFi.

Harga

– iPad WiFi: Biasanya, iPad WiFi lebih murah sebab takde kemampuan sambungan selular yang perlukan bayaran bulanan.
– iPad Cellular: iPad Cellular lebih mahal sebab ada kemampuan sambungan selular. Kena bayar tambahan bulanan kat penyedia perkhidmatan untuk dapatkan akses selular.

Penggunaan

– iPad WiFi: iPad WiFi sesuai untuk guna dalam talian kat rumah, kat kedai kopi, atau tempat lain yang ada WiFi stabil. Bagus untuk surf web, main game online, dan guna aplikasi yang tak perlukan sambungan selular.
– iPad Cellular: iPad Cellular lagi bagus kalau kita selalu bergerak atau keluar rumah. Boleh surf internet, hantar e-mel, guna aplikasi sosial media, dan video call di mana-mana tanpa kena cari WiFi.

Mudah dibawa

– iPad WiFi: iPad WiFi senang bawa ke mana-mana sebab tak perlu sambungan selular. Asalkan ada WiFi stabil, boleh guna iPad ni dengan mudah.
– iPad Cellular: iPad Cellular lagi best sebab lebih mudah nak bawa ke mana-mana. Boleh connect internet di mana-mana ada cakupan selular. Bagus untuk orang yang selalu bergerak dan nak akses internet sentiasa.

Jadi, beza iPad WiFi dan Cellular ni bergantung pada sambungan internet, harga, guna, dan kebolehbawaannya. Kalau kita selalu guna iPad kat rumah atau tempat dengan WiFi stabil, iPad WiFi memadai. Tapi kalau kita perlukan akses internet di mana-mana, terutama bila bergerak, iPad Cellular lagi sesuai. Pilihlah berdasarkan keperluan dan cara hidup kita untuk dapatkan pengalaman penggunaan yang terbaik.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share to...