Afzan Valley

cara nak scan qr code

Cara scan QR code pada iPhone

Cara Senang Nak Scan QR Code dengan iPhone!

Assalamualaikum semua! Korang mesti dah tahu pasal QR code kan? QR code ni jenis kod bar yang pelbagai penggunaan. Kalau korang ada iPhone, jangan risau sebab aku akan kongsikan cara senang nak scan QR code dengan iPhone korang. Jom kita teruskan!

Langkah 1:

Buka Kamera iPhone Anda
Pertama sekali, buka aplikasi Kamera di iPhone korang. Carilah ikon kamera dalam skrin utama dan klik untuk membukanya. Pastikan kamera berada dalam mod foto.

Langkah 2:

Posisikan QR Code dalam Pandangan Kamera
Seterusnya, posisikan QR code dalam pandangan kamera iPhone. Pastikan korang arahkan kamera ke  QR code dan memastikan ia berada dalam jangkauan fokus.

cara nak scan qr code pada iphone
Langkah 3:

Tunggu Sehingga iPhone Mengesan QR Code
iPhone korang akan mengesan QR code secara automatik. Tunggu sehingga garis kotak berwarna kuning muncul di skrin, menunjukkan bahawa iPhone telah mengesan QR code dengan berjaya. Jika perlu, jarakkan atau dekatkan iPhone agar QR code dapat dikesan dengan lebih baik.

Langkah 4:

Klik pada Butang Notifikasi QR Code
Setelah iPhone mengesan QR code, ketuk pada butang notifikasi QR code yang muncul di atas skrin. Biasanya ia berada di bahagian atas skrin. Ketukan ini akan membawa korang ke aplikasi atau pautan yang berkaitan dengan QR code tersebut.

Kenapa iPhone tak keluar link QR code?

Sekiranya iPhone korang tak detect link QR code, korang kena ubah setting pada iphone.

cara nak scan qr code

Cara lain:

Gunakan Aplikasi Bacaan QR Code
Korang pun boleh scan QR code dengan aplikasi lain. Korang boleh memuat turun aplikasi bacaan QR code dari App Store. Terdapat pelbagai aplikasi bacaan QR code yang boleh korang pilih, seperti “QR Code Reader” atau “Scan QR Code”. Muat turun aplikasi pilihan korang, pasang, dan ikuti arahan untuk menggunakannya.

Langkah 1:

Buka Aplikasi Bacaan QR Code
Buka aplikasi bacaan QR code yang telah dipasang di iPhone korang. Pastikan kamera pada aplikasi tersebut mempunyai kebenaran untuk mengakses kamera iPhone. Jika diperlukan, berikan kebenaran tersebut.

Langkah 2:

Posisikan kan QR Code dalam Pandangan Kamera
Posisikan QR code dalam pandangan kamera aplikasi bacaan QR code. Pastikan korang mengarahkan kamera aplikasi ke arah QR code dan memastikan ia berada dalam jangkauan fokus.

Langkah 3:

Tunggu Sehingga Aplikasi Bacaan QR Code Mengesan QR Code
Tunggu sehingga aplikasi bacaan QR code mengesan QR code dengan berjaya. Biasanya ia akan mengeluarkan bunyi atau getaran untuk memberitahu korang bahawa QR code telah dikesan.

 

Langkah 4:

Teruskan ke Pautan atau Aplikasi yang Berkaitan
Setelah QR code dikesan, aplikasi bacaan QR code akan membawa korang ke pautan atau aplikasi yang berkaitan dengan QR code tersebut. Ia boleh membawa korang ke laman web, aplikasi, atau memberikan maklumat yang berkaitan dengan QR code tersebut.

Itulah cara senang nak scan QR code dengan iPhone! Jangan risau kalau tak tahu pasal QR code sebab iPhone korang dah pun ada fungsi bawaan untuk scan QR code. Jadi, korang boleh gunakan iPhone untuk membaca QR code di mana-mana sahaja. Cuba praktikkan cara ni dan teroka kelebihan QR code dalam kehidupan korang. Selamat mencuba!


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share to...